Per raó històrica i moral…

Publicat a Tribuna del Diari Regio 7 

15 de 04 del 2014

El 23 de desembre de 1938 les tropes franquistes trencaven el front del Segre a l’oest, començant un avenç imparable cap a la frontera francesa. El 14 de gener s’apoderaven de Tarragona, el 24 arribaven al riu Llobregat i el 26 entraven a Barcelona. Una multitud de més de mig milió de persones fugia cap al nord, i des del 27 de gener començava a travessar la frontera catalana – francesa cercant refugi en sòl francès, fugint de les forces franquistes que el 5 de febrer conquerien Girona, el 8 Figueres i el 10 arribaven als passos fronterers dels Pirineus.
Aquesta autèntica marea humana de soldats, dones, nens i ancians, fugia de l’avenç implacable i destructor de l’exèrcit franquista. Portaven dies i fins i tot setmanes marxant, sempre cap al nord, amb cotxe, en camió, o, més freqüentment, a peu, fustigats per l’aviació enemiga que sembrava de cadàvers les vores de les carreteres i dels camins. Al llarg del trajecte havien anat quedant abandonades les seves pertinences, igual que les il·lusions que havien posat en el triomf de la República. Eren els derrotats. republica15

Aquest 2014 s’han complert 75 anys de la caiguda de la Segona República per un cop militar feixista. Un cop militar que va portar la terrible dictadura Franquista, contrària als més elementals drets humans, i que va tombar els avenços en democràcia, igualtat i llibertat produïts per la república que pretenia canviar aquella Espanya amb profunds endarreriments i desigualtats socials de l’època.

Des de la tornada de la democràcia s’ha a viscut un menyspreu per la República que es va accentuar segons a consolidat aquesta estranya democràcia sobretot amb els governs més clarament de dretes. Es va desplegar tota una política d’Estat dirigida a oblidar la República, negant l’existència en ella d’una autèntica cultura democràtica, rebutjant els seus avanços en igualtat i drets, o titllant de dictadura. Així mateix, es va equiparar als colpistes i al govern legítim, anomenant “els dos bàndols” i qualificant per igual de fanàtics o extremistes.

La dreta d’aquest país sempre a negat el que va passar realment entre ells una gran part de la cúpula de l’església Catòlica com el cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela que va fer la seva pròpia valoració en el funeral d’Adolfo Suarez i se li oblida que el que pas llavors a la guerra civil va ser un cop militar feixista.

No podem oblidar i s’ha de fer cada 14 abril un homenatge als homes i les dones que van defensar la democràcia i les conquestes d’aquells anys amb les armes a la guerra civil, a les que van patir repressió i a les assassinades a la llarga nit de la dictadura franquista, als milers de catalans i catalanes que van patir l’exili, als que van lluitar a la clandestinitat i amb els que van patir la repressió feixista a Europa.

Per mes que des del poder se la vulgui silenciar ..desmantellant les institucions de la memòria , treient i perseguint jutges que s’atreveixen a nomenar a aquells morts pel seu nom assesinats i represaliats . No es pot detenir la història, i se segueixen obrint les fosses tot esperant que un jutge compleixi amb el seu deure i s’apropi fins a elles per certificar que estan repletes de republicans i republicanes assassinats. republica 14

Una societat no pot ser lliure quan oblida el seu passat més tenebrós… cal recuperar la memòria cal expressar el compromís per seguir lluitant per una societat més democràtica i més justa i mostrar l’agraïment a les persones d’ideals republicans que van lluitar i ho van pagar amb l’exili, la presó i fins i tot la mort. I perquè no  podem oblidar el que va passar, s’ha de recordar i donar-ho a conèixer a les noves generacions.. Per raó històrica i moral… Son temps de lluita….

 

Ricard Sánchez Andrés

Coordinador d’EUiA Bages

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s